Kodet QR

6. kodet QR
Shkurtimi i “Quick Reaction”, kodet QR janë barkode katrorë të zhvilluara si fillim në Japoni. Ndryshe nga barkodet UPC tradicionale, të cilat janë të përbëra nga një numër i vijave vertikale, një kod QR është në formë katrore me gjurmë të çrregullta, mund të kapet më shpejt dhe mund të përmbajnë më shumë informacion.
Kodet QR janë të lexueshëm nga paisjet, kompjuterat mund t’i kuptojnë ata shumë më lehtë se sa mund të kuptojnë tekstin. Ata janë përdorur për të përmirësuar teknologinë e barkodeve për identifikimin e produkteve.

Megjithatë, kodet QR nuk janë një teknologji që përdoret vetëm për të identifikuar artikujt e produkteve. Ata kanë lëvizur në fushën e marketingut, ku sot gjenden në të gjithë vendin mbi reklama, dritare biznesit, paketimin e produktit, tabela në anë të rrugës, dhe madje edhe në faqet e Internetit. Kodet QR gjithashtu të përdoret për autentikimin e përdoruesve në Internet.

Problemet e kodeve QR

Por nga ana tjetër kodet QR në të vërtetë kanë disa probleme të sigurisë – do të ishte e lehtë për një sulmues për të shtypur një kod QR me një URL me qëllim të keq në një shirit dhe e vë atë mbi një kod QR në një zonë të lartë të trafikut. Një kod QR ju dërgon në një URL në shfletuesin tuaj celular, kështu që do të ishte e mundur për të marrë të dhënat e përdoruesit me anë të phishing.

Rritja e popullaritet të kodeve QR në telefonat smart është bërë si një mundësi e re për sulmet keqdashëse veçanërisht në pajisjet Android. Sipas disa hulumtuesve për siguri në Kaspersky Lab, hakerët janë duke përdorur kodet QR të postuar në uebfaqe për t’i ridrejtuar telefonat inteligjent tek faqet e tjera që mbajnë trojane në Android.

Për këtë arsye duhet pasur kujdes i veçantë edhe në përdorimin e kësaj teknologjie të re. Këshillat në këtë rast janë së pari përdorimi i vazhdueshëm i programeve anti-malware (antivirus, firewall, etj) dhe ashtu edhe si në rastin e email-ve apo mesazheve të çuditshme skanimi i kodeve QR të bëhet vetëm kur e njohim burimin nga ata vijnë dhe kemi besim tek serioziteti i atij burimi.